Het natuurgebied waar natuur en recreatie samensmelten

Natuurpark De Heihorsten ligt middenin de prachtige natuur van Zuidoost-Brabant, gelegen tussen de Strabrechtse Heide en Nationaal Park De Groote Peel, op steenworp afstand van de kern van Someren. De functies bos, water en recreatiemogelijkheden gaan hier hand in hand en maken De Heihorsten tot een aantrekkelijk recreatief natuurgebied waar alles en iedereen samenkomt.

Het gebied, kaart Download als pdf

Natuur, avontuur en vertier.

Ontdek en beleef De Heihorsten

Op avontuur in het bos, ravotten met de hond, vissen, fietsen, wandelen, picknicken, bourgondisch genieten, terrasje pakken, golfen, mountainbiken, paardrijden, spelen en schapen, Schotse Hooglanders of vogels spotten kan hier allemaal op steenworp afstand van elkaar in een gebied waar bos, heide en vennetjes elkaar afwisselen.

Entree: Natuurpoort Vennenhorst

Natuurpoort Vennenhorst is gelegen aan de Provincialeweg te Someren-Heeze (adres: Bosrandweg 6 Someren) en is samen met Boscafé De Soete Inval een populaire pleisterplaats voor bezoekers van het gebied. De ligging met riante parkeergelegenheden, diverse terrassen, een speeltuin, diverse informatie voorzieningen en nog voldoende ambitieuze plannen voor de bezoekers maken deze plek de ideale entree van De Heihorsten – natuurpark Someren.

Bereikbaarheid

Natuurpark De Heihorsten is goed bereikbaar. De locatie is ontsloten aan de noordzijde via de Provinciale weg N609. Op korte afstand zijn de snelwegen A67 Turnhout-Venlo en de A2 Eindhoven-Maastricht bereikbaar. Kom je met de trein dan kan de beste verbinding gemaakt worden via station Eindhoven of station Helmond.

Voor iedereen toegankelijk

De speciaal aangelegde Allemansroutes zijn begaanbaar voor wandelwagens, rolstoel of scootmobiel. De paden zijn veiling en kennen geen grote obstakels. Ook is er een educatief Natuurleerpad ontwikkeld en zijn er onderweg rustpunten met picknicksets en mooie uitkijkpunten aangelegd. Zowel de korte route van 3 km als de lange route van 5 km lopen langs Natuurpoort Vennenhorst en het Keelven.

Allemansroutes

Landschap en natuur

De vennen, met het Keelven als grootste ven, zijn ontstaan door het uitwaaien van het zand. Het (regen)water blijft staan dankzij de ondoorlaatbare laag in de ondergrond. Vanaf 1930 is het heidegebied ontgonnen en is er een productiebos van gemaakt met voornamelijk aanplant van Grove Den. Aangezien de hoofdfunctie voor de houtproductie (voormalige mijnbouw) verdween en de kwaliteit van het hout matig was, is in 1998 gestart met natuurontwikkelingsproject “Keelven en omgeving”. Uitgangspunt was het recreatief aantrekkelijker maken en het herstellen van het heidelandschap. Om dit te bereiken is 15 ha slecht groeiend naaldhout geveld en zijn enkele kleinere vennen uitgebaggerd.

Vernieuwing

Het voorheen saaie bosgebied heeft een geweldige metamorfose ondergaan en is daardoor zeer aantrekkelijk geworden om te recreëren in de natuur. Het gebied De Heihorsten is veranderd in een prachtig landschap met bossen, vennen en heide, met daarop verschillende soorten grazers als paarden, koeien, schapen en Schotse Hooglanders. Na het uitzetten van diverse nieuwe routes is het gebied opgenomen in het wandelroute- mountainbike en ruiterroutenetwerk van Someren. Deze zijn o.a. bereikbaar vanaf de entree van De Heihorsten: Natuurpoort Vennenhorst.

Faciliteiten Natuurpoort Vennenhorst:

Centraal ontmoetings- en verblijfpunt is Natuurpoort Vennenhorst: een pleisterplaats voor alle bezoekers. Gelegen aan de Bosrandweg, een zijstraat van de Provincialeweg die Heeze en Someren aan elkaar verbindt. Vanwege de aanwezige voorzieningen, het boscafé, de centrale ligging en de ruime parkeermogelijkheden is Natuurpoort Vennenhorst voor veel routes tevens het vertrekpunt. Je vindt er toiletten, aanvullende toeristische informatie en natuurlijke een fijne plek om te genieten van het horeca-aanbod.

Meer informatie

Het natuurgebied waar je alles kunt beleven!