Leuke activiteiten en weetjes uitgelicht

Er is van alles te beleven en er zijn dan ook diverse uitjes mogelijk voor het hele gezin. Een echte aanrader voor kinderen is bijvoorbeeld de vlindertuin Klein Costa Rica of de speeltuin bij de natuurpoort Vennenhorst / Boscafe. Van hieruit kun je trouwens met de hele familie een heerlijke wandeling maken op het Allemanspad. Echt voor iedereen toegankelijk en door het Natuurleerpad ook nog extra interessant.

Ontdek Someren

Ontdek de gezellige dorpskern van Someren

Gezellige terrasjes, eetgelegenheden en diverse bezienswaardigheden maken een bezoekje aan het centrum zeker de moeite waard!

En dit alles op steenworp afstand van De Heihorsten. Ook vanuit hier kun je allerlei wandel- en fietsroutes starten die je de natuur in- en rondom Someren laten zien. In het centrum van Someren vind je een VVV-punt.

Naast tips en informatie kun je bij VVV Someren ook terecht voor routekaarten en VVV-bonnen.

Meer informatie

Vlindertuin klein Costa Rica
Botanisch wondertje

Midden in het tuinbouwgebied van Someren in de Heihorsten – ligt Klein Costa Rica, een overdekte tropische vlindertuin. Hier beleef je de wondere schoonheid van de tropen op meer dan 880m2. Een echte aanrader voor jong en oud! In de tuin groeien tropische bomen en planten en leven vele vlinders, reptielen, vogels, vissen en schildpadden. Daarnaast is het gezellige paviljoen – gemaakt van duurzaam eikenhout – een ideale plek om tot rust te komen en te genieten van een kopje koffie met een versnapering.

Ploegstraat 68, Someren
06 27249591

Speeltuin natuurpoort Vennenhorst

Ook aan de kinderen is gedacht bij de entree van De Heihorsten. Hét vertrekpunt voor iedereen die van hieruit al wandelend, fietsend of te paard het gebied wil verkennen. De ideaal gelegen speeltuin aan het terras van Boscafé De Soete Inval. Terwijl papa, mama, opa of oma op het terras of in de serre genieten van een hapje en drankje, kunnen de kinderen heerlijk spelen. Daarnaast zijn er serieuze plannen om een klimbos te ontwikkelen. Hier houden we u natuurlijk van op de hoogte.

Bosrandweg 6, Someren
0493 496 343

Allemanspad
Wandelpad voor alleman

Dit speciaal verharde wandelpad is echt voor iedereen toegankelijk. Samen met de hele familie op pad, van jong tot oud, met rolstoel of lopend met kinder- of wandelwagen. De korte route van 3 km. loopt vanaf de Natuurpoort Vennenhorst rechtstreeks naar het Keelven waar u vervolgens om het ven heen wandelt en via hetzelfde pad weer terugkeert naar het startpunt. De langere route van 5 km. die ook geheel verhard is, loopt daarnaast door de bossen en het fiets- en voetpad langs de Keelvenweg en sluit aan op de korte route rondom het Keelven.

Meer informatie

Natuurleerpad

Naast de wandelroutes zijn er ook nog de zogenaamde ‘Natuurleerpaden’, waarbij er langs de routes grote kleurrijke borden zijn geplaatst met daarop aanvullende informatie over de natuur die langs het pad te zien is. In het gebied De Heihorsten is dat bij het Allemanspad waarbij deze borden een onderdeel zijn van het Bos- en Natuurleerpad Somerense Heide, met veel informatie over dierensporen, geïntegreerd bosbeheer, houtsoorten, boomsoorten, bloemen, planten en vogels.
Doel hiervan is de (jeugdige) bezoeker kennis te laten maken met de veranderingen die in het gebied zijn doorgevoerd en welk effect die hebben op flora en fauna.

Picknicken
Midden in de natuur

De ideale locatie om weer eens ouderwets te picknicken. Neem alleen je picknickmand of knapzak mee want er zijn meer dan genoeg gezellige picknicklocaties midden in de natuur van De Heihorsten! Het kan natuurlijk ook op een dekentje op het gras of aan een vennetje. Maar om recreanten zoveel mogelijk te laten genieten van het natuurlijk schoon, zijn er vele voorzieningen aangelegd waaronder de picknicksets en zitbankjes. Wel zo comfortabel en ook weer voor iedereen!

Den Evert Molen en molen museum

Den Evert is een halfopen standerdmolen die zich bevindt aan de Einhoutsestraat te Someren. De molen stamt oorspronkelijk uit 1543 en was toen een banmolen van de Abdij van Postel. Naast de historische molen is een leuk museum gevestigd met een bonte verzameling molen gerelateerde zaken en gereedschappen. Achter op de weide bloeit en groeit de natuur volop! Er zijn o.a. wilde bijen, vlinders, wilde bloemen, planten en oude graansoorten te zien. De molen en het museum zijn elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13 tot ca. 17 uur.

Einhoutsestraat 8, Someren
06 52482226

Keelven Trail Event

Voor de echte trailrunner een aanrader! De Keelven trail neemt je mee door het prachtige vennengebied vanuit Boscafe de Soete Inval in Someren. Je kunt je inschrijven voor de 5, 10 of 20 km trail. Twee keer per jaar vindt er een trail event plaats vanaf Boscafe De Soete inval. Er wordt ook nog eens een goed doel gesteund als je mee doet want een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan Staatsbosbeheer.

Meer weten over Keelven Trail?

Meer informatie

Faciliteiten Natuurpoort Vennenhorst:

Centraal ontmoetings- en verblijfpunt is Natuurpoort Vennenhorst: een pleisterplaats voor alle bezoekers. Gelegen aan de Bosrandweg, een zijstraat van de Provincialeweg die Heeze en Someren aan elkaar verbindt. Vanwege de aanwezige voorzieningen, het boscafé, de centrale ligging en de ruime parkeermogelijkheden is Natuurpoort Vennenhorst voor veel routes tevens het vertrekpunt. Je vindt er toiletten, aanvullende toeristische informatie en natuurlijke een fijne plek om te genieten van het horeca-aanbod.

Meer informatie

Het natuurgebied waar je alles kunt beleven!